آفلاتوکسین را می توان در شیر بیشتر به دلیل استفاده دام از خوراک آلوده یافت.
آلودگی شیر و فرآورده های لبنی به آفلاتوکسین M1 (AFM1) یک معضل مهم در سراسر جهان برای کشورهای در حال توسعه و به ویژه برای کودکان و نوزادان است که بیشتر از بزرگسالان مستعد ابتلا به آن هستند. شیر یک غذای بسیار مفید و منبعی از مواد مغذی درشت و ریز مغذی لازم برای رشد، توسعه و حفظ سلامت انسان است. همچنین ممکن است منبعی از آلاینده های غذایی طبیعی همچون آلودگی های میکروبی نیز باشد.
آفلاتوکسین ها توسط آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس تولید می شوند که اشکال رایج کپک های علف هرز هستند و در طبیعت گسترده شده اند. منبع اصلی این میکروارگانیسم خطر ناک خاک معرفی شده است. شرایط ایده ال برای تولید آفلاتوکسین ها شامل رطوبت بالا (حداقل 7 درصد) و دماهای 55 تا 104 درجه فارنهایت بهینه 27 تا 30 درجه سانتیگراد است. البته همیشه وجود این کپک ها نشان دهنده وجود سطوح مضر آفلاتوکسین نیست، اما نشان دهنده خطر قابل توجهی بالقوه ای است که میتواند سبب بروز بیماری های متعدد شود. کپکها با منشا خاک میتوانند مواد غذایی را قبل از برداشت یا در حین نگهداری آلوده کنند. از جمله شرایط ایداه آل برای رشد کپک ها می توان به قرار گرفتن طولانیمدت در یک محیط با رطوبت بالا و یا شرایط استرسزا مانند خشکسالی اشاره کرد. غلات یکی از بستر های مناسب برای رشد طیف وسیعی از میکروارگانیسم ها به خصوص کپک ها هستند. با توجه به اینکه گندم، ذرت و دانه پنبه یکی از اصلی ترین منابع تامین انژی در جیره غذای دام به شمار میرود، خطر آلودگی آنها و انقال از طریق خوراک به دام چالشی بزرگ برای صنایع پروش دام محصوب میشود زیرا هیچگونه حیوانی در برابر اثرات سمی حاد آفلاتوکسین ها مصون نیست. انسانهای بالغ تحمل بالایی برای قرار گرفتن در معرض آفلاتوکسین دارند و به ندرت تسلیم آفلاتوکسینوز حاد میشوند، اما کودکان تحت تأثیر قرار میگیرند و قرار گرفتن در معرض آنها میتواند منجر به توقف ویاتاخیر در رشد آنها شود. همچنین میتواند سبب بروز انواع بیماری های دستگاه گوارش ازجمله نارسایی های کبد نیز گردد. قرار گرفتن در معرض آفلاتوکسین در سطح بالا باعث ایجاد نکروز حاد کبدی (آفلاتوککسیکوز حاد) می شود که بعداً منجر به سیروز یا کارسینوم کبد می شود. از عوارض نارسایی حاد کبد با خونریزی میتوان به آدم، تغییر در هضم، تغییر در جذب یا متابولیسم مواد مغذی و تغییرات ذهنی یا کما اشاره کرد. از دیگر تاثیرات آفلاتوکسین بر سلامت انسان میتوان به خطر ابتلا به سرطان کبد و کیسه صفرا نام برد.
نحوه اندازه گیری آفلاتوکسین M1 درشرکت کشت و دام فضیل:
این آزمایش را می توان در محل برای کنترل روزانه یا در آزمایشگاه برای تجزیه و تحلیل هر سری از نمونه های شیر استفاده کرد. این تست نیازی به پردازش و استخراج نمونه ندارد.
به کمک دستگاه AflaSensorکه یک سنجش سریع در تشخیص فرمت dipstick است میتوان آلودگی کمّی نمونه های شیر توسط مولکول های آتوکسین M1را به کمک آن اندازگیری کرد